A koronavírus megjelenése nem csak a szorongást, félelmet, hanem nagyon sok más érzelmet is megmozgat az emberekben, és különféle viselkedést eredményez, ilyen például a harag, az önzés, a humor…

A teljesség igénye nélkül bemutatok pár viselkedésmintát és megnyilvánult személyiségjegyet, amit a meglévő helyzet váltott ki „természetes módon” az emberekből.

Az alább felsoroltak leírásának és kifejtésének célja nem a diagnosztizálás vagy a minősítés, hanem a megértés, elfogadás elősegítése és a tanulság leszűrése.

A lent ismertetett „típusok” és viselkedésminták lehetnek aktuálisak, részben igazak, szélsőségesek, változóak és kevertek, és sok esetben más helyzetekben is megnyilvánulhatnak.

A leírt viselkedéseket nem kívánom minősíteni, ezt tegye meg mindenki a saját értékrendszere alapján.

Személyiségtípusok

 1. A betekintés nélküli továbbítók

Ezek az emberek anélkül, hogy elmélyednének a dolgokban, pusztán a szalagcímek alapján ítélik meg egy-egy hír, új információ tartalmát, és ezek alapján adják azt tovább. A hitelességet, a minőséget és a forrást nem veszik alapul. Ez egy felszínes viselkedésminta.

 1. A drámakedvelők

Ők azok, akik keresik az eltúlzott, rémületet keltő témákat és szívesen osztják azt meg embertársaikkal. Velük mindig történik valami, amit el lehet mesélni és szerintük nekik mindig nehezebb mint másoknak. Ők akár képesek rémhíreket kelteni, csakhogy jobban odafigyeljenek rájuk. Felerősítik a negatív dolgokat, mindenben összefüggést lát, és kiemeli a hátrányokat. Szívesen beszélnek vagy pletykálnak másokról.

 1. Az elméletekben hívők

Van egy elmélet, amiben hisznek, és ettől eltántoríthatatlanok. Úgy állítanak be dolgokat, hogy csak az igaz, amikben ők hisznek. Általában szélsőségesek a nézőpontjaik és kevésbé nyitottak más elméletek iránt, legyen az egy biológiai rendszer vagy éppen egy összeesküvéselmélet. Általában meg akarják győzni a többieket az igazukról, és képesek harcba szállni azzal, aki másban hisz. Legtöbbször egy oldalról vizsgálják meg a dolgokat. A szándékuk legtöbbször jószándékú, és meg akarják menteni az embertársaikat a saját butaságuktól. Másokat gyakran kritizálnak vagy éppen tudatlanabbnak gondolják. Véleményüket egyértelműen és nyersen kommunikálják.

 1. A már régóta „karanténban” élők

Nekik nem sokban változott az életük a járvány óta, hiszen eddig is úgy érezték magukat, hogy el vannak zárva a külvilágtól. Ilyenek a társas magányban szenvedő idősek, a frissen szült kismamák, azok az emberek, akiknek nincs családjuk, barátaik, vagy éppen az ágyhoz kötött betegek. Ők azoktól a dolgoktól szenvednek nap mint nap, amiket mások most először tapasztalnak.

 1. A médiafüggők

Folyton az interneten vagy a televízión lógnak, hallgatják, olvassák és osztják meg a híreket. Kevés saját gondolatuk van, hiszen amit a média sugároz az számukra egyértelmű igazság. Nagyon vezethetőek, és könnyen felébreszthető bennük a félelem. Akár véleményvezérekké válhatnak, de mások gondolatait osztják meg. Sokesetben félinformációkat közölnek.

 1. A csodaoptimisták

Ők mindenben csak a jót hajlandók meglátni, sokak szerint idegesítően naivak és közhelyesen beszélnek. Realitástól elrugaszkodva hisznek abban, hogy csak a legjobb dolog történhet meg. Ha valami negatív dolog éri őket, azt is pozitívval magyarázzák meg. Látszólag nincs bennük félelem, önbizalommal teliek, de ez sokszor csak a látszat.

 1. Az ezoterikusok

Minden dolog mögött valami misztikus energetikai dolgot vélnek felfedezni, a fizikális dolgok elhanyagolhatóak a számukra. Ez a viselkedésminta a spirituális életszemlélet egy szélsőséges változata. Mások úgy tartják, ezek az emberek az elméleteikkel akár veszélybe is tudják sodorni az egészégüket.

 1. A környezetvédők

A legtöbb dologban azt figyelik, milyen hatással van az a környezetre, a növényekre, az állatvilágra, az óceánra stb. Ezek alapján ítélnek meg egy dolgot jónak vagy rossznak. Sokszor úgy tűnik, hogy a környezet és annak védelme fontosabb, mint maga az egyén. Ez esetben is a járványt egyfajta tisztító eszköznek tekintik a Föld szempontjából.

 1. Az adakozók

Ebben a helyzetben is az adakozó, értékteremtő szemléletet képviselik. Figyelik, hol tudnak segíteni, törődnek másokkal, de magukat sem hanyagolják el, nem önfeláldozók. Ha vállalkozók, akkor a szolgálatásaikat nem emelik fel, nem használják ki a helyzetet. Igyekeznek pozitív hozzáállásukkal segíteni a félelemben élőket. Félreteszik a munkájukat és most a rászorulókra koncentrálnak.

 1. A mártírok

Ők az áldozatai a helyzetnek… legalább is ők így látják. Bármi történik, szenvednek. A negatív végkimenetelre fókuszálnak, és előre sajnálják magukat emiatt. Szerintük nem oldódhat meg úgy helyzet, hogy az őket ne érintse hátrányosan. A változást nehezen élik meg, ragaszkodnak a régi dolgokhoz, de azzal sincsenek megelégedve. Szerintük ők is áldozatai lesznek a betegségnek előbb utóbb. Sok önbeteljesítő jóslatuk van. Ha valaki javasol nekik valamit a dolgaik jobbítására, akkor szerintük ez rajtuk nem segít, kételkednek szinte mindenben.

 1. A szívükön viselők

Önfeláldozó magatartást tanúsítanak a helyzetben. Akár kimerülésig segítenek az embertársaikon, megosszák a „kenyerüket” is, és nem kérnek cserébe semmit. A veszélye a viselkedésüknek a kiégés, a testi szükségleteik elhanyagolása és a betegség. Szomorúak attól, hogy miért nem így áll a helyzethez az összes ember, miért nem segít mindenki, és hogy miért kell bántani a másikat. Féltik az embereket.

 1. A jég hátán is megélők

Magabiztos viselkedés jellemzik őket. Tisztában vannak a helyzet komolyságával, de ettől függetlenül erősek maradnak és ők biztatnak másokat is. Hisznek magukban, hogy képesek a legjobbat kihozni a helyzetből, és akkor is helyt állni, ha összedől minden. Saját maguk formálják az életüket, nem pedig az aktuális helyzet. Szélsőséges esetben örülnek, ha újra kell mindent kezdeni, mert ez tovább növeli az önbizalmukat. Ha elveszítették a munkájukat, akkor nem tétlenkednek, kitalálnak valami újat.

 1. A társadalmi felelősségvállalók

Ők azok, akik mások védelme érdekében betartják a szabályokat, korlátozásokat, még akkor is ha ez őket hátrányosan érinti. Erre a viselkedésre biztatnak másokat is. Szerintük, aki nem így viselkedik, az sodorja veszélyben a többieket is. Igyekeznek olyan tartalmakat közzé tenni, amivel felelősségvállalásra biztatják a többieket is.

 1. A háborgók

Azt keresik, mitől lehet kiakadni, bosszankodni. Nem tetszésüket egyértelműen, sokszor nyomdafestéket nem tűrő módon kinyilvánítják. Arra koncentrálnak, hogy mi a rossz, és erről beszélgetnek másokkal, azaz hőbörögnek. Nem értenek egyet szinte semmivel, ők jobban tudják mit kellene tenni, de általában ők maguk nem cselekednek, csak elégedetlenkednek.

 1. A lázadók

Szeretnek úgy dönteni, ahogy nekik jó, nem gondolva sokszor a többi emberre. Gyakran megszegik a szabályokat. Értelmet keresnek a dolgokban, és amiben nem látnak, azzal nem azonosulnak. Mozgalmakat indítanak valami ellen. Magukat sokszor felsőbbrendűnek gondolják a többi „átlag” emberhez képest.

 1. A mástól függők

Úgy gondokodnak, és döntenek, ahogy a többség, azaz függ a véleményük attól, mit gondolnak mások. Külső kontrollosak. Abban a hitben élnek, hogy az ember mástól függ, és nem tudják irányítani az életüket, nem ők döntenek a saját sorsukról. Sokszor függenek egy-egy aktuális hírtől, és ezek alapján változtatják akár drasztikusan a viselkedésüket. Addig nem cselekszenek, míg valaki el nem kezdi. Igazi követők. Úgy tartják, hogy a munkájuk, életük a politikától és más emberektől függ.

 1. Az érdektelenek

Nem érdeklik őket a téma, semlegesen állnak a dolgokhoz, igyekeznek úgy élni a mindennapjaikat, ahogy eddig. Próbálnak kivonódni, nem figyelik a híreket, általában mástól hallják, mi történik a nagyvilágban. Ha nem kapnak meg valamit egy boltban, mennek tovább bosszankodás nélkül. Nem értik sokszor mindek ez a nagy felfordulás. Gyakran hangoztatják: Én úgysem tudom elkapni vagy úgy is meg kell halni valamiben, éltem én már eleget stb.

 1. Az önzők

Ők azok, akik most felhalmoznak, és nem érdekli őket, hogy a másiknak nem jut. Félnek, hogy nem lesz elég, nem jut elég nekik. Minden helyzetet kihasználnak, hogy nekik még több legyen. Elvárják, hogy ingyenesek legyenek a szolgáltatások, és most mindenki értük legyen. Felháborodnak a szolgáltatók hirdetésein, kommentelnek, és nem látják be, hogy másoknak is élni kell valamiből.

 1. A tagadók

Szerintük nincs vírus, nincs járvány, hanem átverés, kitaláció az egész. Úgy tartják, minden csak félelemkeltés és manipuláció, és az emberek másba is belehalnak. Kételkedve fogadják az új híreket, és főképp az összeesküvés elméleteket olvassák szívesen.

 1. A panaszkodók

A helyzetnek az árnyoldalára koncentrálnak. Úgy nyernek figyelmet, hogy önmagukról beszélnek, panaszkodnak, hogy mi a rossz, milyen negatív helyzetbe kerültek. A problémára, nem pedig a megoldásra helyezik a hangsúlyt. Úgy érzik tehetetlenek. A panaszkodás köti őket össze más emberekkel.

 1. A szorongók

Nagyon félnek. Félnek a betegségtől, féltik a szeretteiket. Rettegnek a elszegényedéstől, és a jövőtől. A félelem indítja a viselkedésüket, ez alapján hoznak döntéseket. A félelmeiket másokra is „ráragasztják”. A szorongás miatt pánikszerű testi tüneteik lehetnek: álmatlanság, rossz közérzet, fejfájás, heves szívdobogás, nehéz légzés. Bezárkóznak, és nem érintkeznek másokkal, és igyekeznek mindent fertőtleníteni.

 1. A haszonlesők

Egy nehéz helyzetben, így most is azt keresik, hogyan tudnak hasznot húzni. Ha kereskedők, akár 10-100szorosára emelik az árat, mert tudják, az embereknek úgyis szükségük lesz rá, és meg fogják venni. Félelmet is tudnak kelteni, mindezt azért, hogy ők jobban járjanak, hisz tudják, ha az ember fél, akkor irányítható.

 1. A gondolkodók

Próbálnak minél jobban tájékozódni, körüljárni a témát, mielőtt cselekednének, döntenének. Kapkodás helyett gondolkodásra, józan észre biztatják a többieket. Szkeptikusnak tűnnek, mert nem hisznek el egyből semmit, de általában nyitottak. Szélsőséges viselkedés nem jellemzi őket. Próbálják a dolgok jó oldalára koncentrálni, de úgy hogy a negatívat sem hazudják el.

 1. A poéngyárosok

Ők azok, akik egy kis humort csempésznek az emberek életébe ebben a válságos helyzetben. Vicces verseket, dalokat, posztokat késztenek és erre buzdítják a többieket is. Akár képesek elbagatelizálni dolgokat, és ez másokat bosszanthat.

 1. A biztatók

Igyekeznek optimisták maradni és másokat segíteni azzal, hogy motiválnak, reményt nyújtanak. Erederóti szakmájukban is többnyire segítők, pszichológusok, coachok, tanácsadók, motivációs előadók. Ingyenes tanfolyamokat hirdetnek, közzétesznek segítő anyagokat. Posztjaikben kérdéseket tesznek fel, próbálják az embereket a tanulás irányába terelni.

 1. A beszólogatósok

Azt keresik, hol lehet a másik embert kritizálni, beszólni neki. Még olyan témába is beleavatkozik, amihez nincs köze vagy nem ért hozzá. Például rosszindulatú kommenteket ír, ami bántja a másikat és előre nem viszi a beszélgetést. Azt hiszik felsőbrendűek, és csak nekik lehet igazuk, és ők látják helyesen a világot. Stílusok agresszív vagy passzív agresszív. A facebookon trolloknak is nevezik őket.

 1. A “tudatlanok”

Ők azok az emberek, akik egy kicsit elszigetelve élik az életüket, erdőben, tanyán, vidéken. Hallották a helyzetet, de nem érinti őket mélyen. Többnyire szinte teljesen önellátóak, és nem néznek tvt, nem interneteznek, így nem rendelkeznek aprakész információkkal.

 1. Az önfejlesztők

Általában, így ebben a helyzetben is a tanulás lehetőségét látják. A felszabadult időt olvasásra, tanulásra, önismeretre fordítják. Például hálanaplót írnak, motiváló emberek szavait osztják meg, és ha jártak önfejlesztésre, akkor azt most online folytatják.

 1. Az extrovertáltak

Ők nagyon nehezen élik meg ezt az időszakot, hisz minden olyan hely bezárt, ahová felöltődmi jártak közösségbe. Igyekeznek tartani a kapcsolatot a barátokkal, rokonokkal. Közös zenélést, tapsolást szerveznek, videós chatpartykat tartanak. Nagyon vágynak a társaságra, és a bezártságot szinte büntetésnek élik meg.

 1. A leharcoltak

Végre egy kis nyugi itthon. Ez a jelmondatuk. Ők nagyon sokat melóztak és sok mindennek el voltak ezért maradva. Ezt az időszakot ézért arra fordítják, hogy behozzák a lemaradást pl. takarítás, lomtalanítás, rendrakás, kerti munkák. A többi családtagot is befogják a munkába.

 1. A katonák

Ők azok, akik a csatatéren vannak, és nap mint nap szembesülnek a problémákkal, tragédiákkal, és nagyon sokat dolgoznak és kockáztatják az egészségüket pl. kórházi dolgozók, rendőrök, futárok és mindenki, aki naponta sok emberrel találkozik munkája során.

Félelem helyett…

…megengedő optimizmus és pozitív lelki beállítódás.

A megengedő optimizmus azt jelenti, hogy az ember úgy pozitív, hogy közben elfogadja, hogy minden dolognak van egy fényes és egy árny oldala.
Példa: Igen ez egy nehéz helyzet, de hiszem azt hogy kilábalunk belőle, és minden jóra fordul.

Egy pozitív lelki beállítódású emberre jellemzőek a következőek:

 1. Dönt, amiben van lehetősége, de elfogadja hogy vannak dolgok, amik nem rajta múlnak.
 2. Betart szabályokat, de nem minddel ért egyet.
 3. Igyekszik kerülni a bosszankodást, panaszkodást.
 4. A saját dolgaival foglalkozik, de segít másokon.
 5. Igyekszik józan maradni, törekszik arra, hogy ne uralkodjon el rajta a félelem.
 6. Vigyáz a gondolataira, szavaira.
 7. Derűlátó, de éber.
 8. Próbálja a helyzetből kihozni a legjobbat.
 9. Újratervez, ha összedőlnek a tervei.
 10. Bízik az ösztöneiben.
 11. Keresi, mi az amit tud tanulni a helyzetből.
 12. Nem fél, de légy elővigyázatos.
 13. Segíts másokon, de nem önfeláldozó.
 14. Próbál középen maradni, hisz tudja innen nehezebb érzelmileg kibillenteni.
 15. Törekszik tudatos maradni minden helyzetben.
 16. Gyakran megvizsgálja, hogy gondolkodik, mit érez, mitől fél.
 17. Ahogy tud, utánajár a dolgoknak, mielőtt felelőtlenül kijelent valamit.
 18. Tudja, hogy nagy a felelőssége mindenkinek, aki szószóló, mert egy-egy kijelentés nagyon sok félelmet hozhat maga után.
 19. Két oldalról vizsgálja meg a helyzetet, ahogy a pénzérmének is két oldala van, így sokkal inkább kapja meg a teljes képet.
 20. Példát mutat, hisz tudja, azzal tud a legtöbbet tanítani.
 21. Ahhoz, hogy elfogadjon valamit pl. egy rendeletet, tudja, hogy nem kell egyetértenie vele.
 22. Döntéseiért vállalja a felelősséget.
 23. Testileg, lelkileg erősíti magát, próbál harmóniában lenni, hogy támasza lehessen azoknak, akik félnek.

Ehhez születésedkor megkaptál minden tudást és eszköztárat, főleg rajtad múlik, képes vagy-e használni…

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények (GDPR) értelmében kérlek engedélyezd a sütik használatát, és fogadd el az adatkezelési tájékozatót, vagy zárd be az oldalt. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás